IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото поевтинява, спадът за декември вече е над 6%

Според анализатори слабата ликвидност заради предстоящите празници може да свали метала до дори още по-ниски нива

10:07 | 14.12.11 г. 18
Автор - снимка
Създател
Златото поевтинява, спадът за декември вече е над 6%

Цената на златото записа спад от 1,3 на сто през изминалата нощ, което върна котировките до нивата им от края на октомври. Понижението идва след вчерашното заседание на американския Федерален резерв, на което не бяха обявени нови мерки за подкрепа на финансовия сектор, пише MarketWatch.

Предварителните очаквания на анализаторите бяха, че централната банка може и да обяви нови програми за увеличение на ликвидността, но вместо това от Фед посочиха, че икономиката на страната се развива възходящо, макар и с бавен темп.

Освен това от институцията изтъкнаха дълговата криза в Европа като основна заплаха за американската икономика, а не някакви вътрешни проблеми на страната.

Цената на златото с доставка през февруари се движи със спад от 1,3 на сто спрямо вчерашното затваряне при 1 641,20 долара за тройунция. Търговията в Ню Йорк вчера пък приключи на най-ниското ниво от 24 октомври насам.

„Цената на златото се вляе от фактори, които не отразяват непременно фундаментите”, коментира Джеймс Стийл, анализатор в HSBC Securities.

Според него наближаващият край на годината и желанието на финансови институции и хедж фондове да покажат печалба в тези трудни времена вероятно натежават на котировките на златото. В същото време инвеститорите не са готови да заемат нови позиции, смята Стийл.

Златото би могло с лекота да поевтинее още по време на празниците заради по-ниската ликвидност, посочва той.

Само през настоящия месец златото е поевтиняла с 6,2 на сто, като в основата на това стои повишаването на курса на щатския долар на фона на изострянето на дълговата криза в еврозоната и дебатите за бъдещето на валутния съюз.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:08 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 5 rate down comment 5
Патилан
преди 12 години
На фона на финансовата криза, която заплашва да обхване целия свят, инвестицията в злато осигурява изключително важна диверсификация на активите на инвеститорите. Във времена на криза златото блести особено силно.Кой луд би заменил 2 кг илюстровани хартийки-долари срещу 2 кг злато?То ако беше така защо през 1971 САЩ затвориха "златният прозорец" ?Защо, отказаха да разменят злато срещу долари (но не и да дават долари срещу злато) ? Защо, когато Германия поиска през 60-те години от САЩ да и замени доларите със злато, по официално декларираният курс, посланикът на САЩ изтърча към канцлера и му каза:" Не забравяйте че на изток е Съветската армия а между нея и вас са американските войски - така че хубаво си помислете дали искате да обърнете доларите в злато! ЗЛАТОТО си е извоювало през вековете правото да се нарича ПАРИ! - това е СТОКАТА която всички "искат да имат"; не се "разваля" със времето и е с оптимално съотношение цена /обем !!! Златото скоро ще стигне и до 5000 !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 4
Патилан
преди 12 години
Това е статия за умните хора. Глупавите винаги ще бъдат манипулирани от хитрите. Добре е всеки да не следва сляпо съветите, а да види как да се възползва от наученото и дали да го приложи в своя живот.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 10 rate down comment 2
Danny666
преди 12 години
Ха ха ха " да не стане така, че да си трупаш златото и на края да търсиш пункт за изкупуване на вторични суровини.."ТЕ И КУМУНИСТИТЕ ПОГРЕБВАХА КАПИТАЛИЗМА ПРЕДИ 70 години и си правеха сметките за ПЛОЧКИ В ТОАЛЕТНИТЕ ОТ ЗЛАТО ха ха ха ( бръщолевенията на СИФИЛИСТИКА ЛЕНИН ).Къде ги има тези будали че и да взема и аз да отида там и да си отворя пункт за ВТОРИЧНИ СУРОВИНИ ха ха ха...НАИВНИЦИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 3
Патилан
преди 12 години
Когато човек печата пари, това е измама, когато държавата печата - инфлация.....Днес имаме отдавна действащата порочна и измамна "балонена" финансова система на САЩ, която е ефективен инструмент за упражняване на земно робство от имащите власт, чрез "легалното" печатане на необезпечени със злато банкови хартийки "пари", предназначени за нямащата власт тълпа, на много висока цена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 0
Sumurset
преди 12 години
Ха ха ха , както казва Дани, не сте ме разбрали добре...вие работите само на цени на едро, а аз съм скромен - на дребно.....Предполагам че ми завиждате благородно, но недейте по-добре...Надценката е от : ДДС, изработка - от метал в изделие и други режийни разноски.Не казвам че печалбата не е добра, но оборота е малък- нормално-в криза сме. Мисълта ми беше - златото винаги е печелившо, стига да имаш достатъчно търпение- да можеш да си го позволиш...търпението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 3
Патилан
преди 12 години
Когато говорим за пари. Днешните пари са само една фикция, въздух под налягане, балон пред спукване, надут от лихвата. Лихвата е кражба, защото тя не е доход за извършена полезна работа, а възнаграждение за лентяйство. Лихвите не само са нетрудов доход, но преди всичко това са липсващите пари за заплати на работниците, за подобри условия на труд и т.н. Има разлика между истинските пари, основани на реалните стоки и днешната система, основана на лихвата. Не може да оприличава едната система, тази на истинските пари, изразена в реални стоки, с тази на лъжливите пари, които се намират в празните кратуни на банкерите и елита. Историята на пари познава: медни монети, дървени плочки, жетони за бензин, ваучери за храна, биткойн и какви ли не други измишльотини всички те с по-голяма стойност: от пресования памук с малко мастило по него наречено американски долар или евро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 6
Патилан
преди 12 години
Златото скоро ще стигне и до 5000 !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 1
OPASEN
преди 12 години
Бравос, колегата :-)Дано наистина да си от тоези 2-5 % от хората, които печелят от тези работи, а не да си тотално назад и само тези сделки да са ти печеливши и да се надуваш без нужда ;-)Още нещо - никой не е по-голям от пазара и нищо не се повтаря, не е вечно - да не стане така, че да си трупаш златото и на края да търсиш пункт за изкупуване на вторични суровини !А, бе, с две думи - бъди внимателен, че видя какво стана с БФБ, която се оказа супер надценена и сега познавам много хора, мои приятели и познати, които продават за жълти стотинки акции...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 3
Danny666
преди 12 години
Стоилов ти да не си преподавател някъде ?Аман от ПРОДАВАЧИ на "НАУКА" !!!!И на какво би ме научил дето го нема в нета ???А в злато не само че не искаш, НЕМОЖЕШ !!! Гроздето е кисело разбирам те ха ха ха....Златото пада защото цената му се котира в долари бе мили, а както знаем всичко живо бега в доларови активи. Я ми кажете колко е паднала цената в ЛЕВА ха ха ха... 2012 ще е весела :) Да ви е честита !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 3
stoiloff
преди 12 години
Ето и вие сте част от хората които създават поредния балон! Нормално ли е печалба от 100%? Ами не е! До 10% съм съгласен, но всичко нагоре е спекула! Аз лично никога не бих инвестирал в злато! Никога! Ни се яде, ни се пие. Виж науката е богатство истинско но обикновенните "търгашчета" не го осъзнават! Иначе поздравления за печалбите които реализирате! И в недвижимостите беше така, ама сега ги виж! Прекомерната алчност не е на добре!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още