fallback

Златото поевтинява, спадът за декември вече е над 6%

Според анализатори слабата ликвидност заради предстоящите празници може да свали метала до дори още по-ниски нива

10:07 | 14.12.11 г. 18
Автор - снимка
Създател

Цената на златото записа спад от 1,3 на сто през изминалата нощ, което върна котировките до нивата им от края на октомври. Понижението идва след вчерашното заседание на американския Федерален резерв, на което не бяха обявени нови мерки за подкрепа на финансовия сектор, пише MarketWatch.

Предварителните очаквания на анализаторите бяха, че централната банка може и да обяви нови програми за увеличение на ликвидността, но вместо това от Фед посочиха, че икономиката на страната се развива възходящо, макар и с бавен темп.

Освен това от институцията изтъкнаха дълговата криза в Европа като основна заплаха за американската икономика, а не някакви вътрешни проблеми на страната.

Цената на златото с доставка през февруари се движи със спад от 1,3 на сто спрямо вчерашното затваряне при 1 641,20 долара за тройунция. Търговията в Ню Йорк вчера пък приключи на най-ниското ниво от 24 октомври насам.

„Цената на златото се вляе от фактори, които не отразяват непременно фундаментите”, коментира Джеймс Стийл, анализатор в HSBC Securities.

Според него наближаващият край на годината и желанието на финансови институции и хедж фондове да покажат печалба в тези трудни времена вероятно натежават на котировките на златото. В същото време инвеститорите не са готови да заемат нови позиции, смята Стийл.

Златото би могло с лекота да поевтинее още по време на празниците заради по-ниската ликвидност, посочва той.

Само през настоящия месец златото е поевтиняла с 6,2 на сто, като в основата на това стои повишаването на курса на щатския долар на фона на изострянето на дълговата криза в еврозоната и дебатите за бъдещето на валутния съюз.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:08 | 05.09.22 г.
fallback