fallback

Цената на петрола продължава да пълзи надолу

Вчера котировките записаха позитивна сесия, но впоследствие целият ръст бе заличен в рамките на няколко часа

09:47 | 23.11.11 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на петрола продължава да се отдалечава от психологическата граница от 100 долара за барел. Това се случва основно заради спекулации за ръст на петролните запаси в САЩ, коментират анализатори за Bloomberg.

В рамките на вчерашната борсова сесия лекият суров петрол с доставка през януари поскъпна с 1,1 на сто до 98,01 долара за барел. Това е най-високото ниво на затваряне от 17 ноември насам.

През нощта обаче котировките отстъпиха с 1,7 на сто до 96,39 долара за барел.

„Няма никаква причина инвеститорите да поемат рискове. Данните на Американския петролен институт допринесоха за умерените настроения, но основната движеща сила на пазара е случващото се в Европа“, коментира Рик Спунър, главен анализатор на СМС Markets за Bloomberg.

Публикуваните от института изчисления показват, че запасите от гориво в САЩ са нараснали с 5,57 млн. барела през последната седмица. Това поражда спекулации, че и официалните данни на правителството за нивото на запасите ще дадат сигнали за спад на търсенето на горива.

Тази сутрин цената на петрола сорт брент се понижава с 1,04 долара до 107,99 долара за барел. Това се случва след ръста на котировките от над 2 на сто вчера, който доведе до цена на затваряне от 109,03 долара за барел.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:35 | 03.09.22 г.
fallback