fallback

Цената на петрола се повиши до петмесечен връх от над 102 долара за барел

Запасите от суров нефт на САЩ са намалели през миналата седмица, показват данни на енергийното министерство на страната

22:55 | 16.11.11 г.

Цената на петрола се изкачи до петмесечен връх в търговията на борсата в Ню Йорк тази вечер.

Фючърсите на лекия американски суров петрол със срок на доставка месец декември поскъпнаха с 3,22 долара, или 3,2%, до 102,59 долара за барел. В Лондон фючърсите на сорта брент със срок на доставка месец декември се котираха на 111,70 долара за барел.

Цената на черното злато тръгна нагоре, след като Enbridge обяви, че придобива дела на ConocoPhillips в тръбопровода между центъра на американската нефтопреносна мрежа и основен терминал за доставка към нюйоркската стокова борса Nymex – Кушинг в щата Оклахома, и американската част на Мексиканския залив. Преди съобщението лекият суров петрол се котираше малко под 100 долара за барел, пише Bloomberg.

Enbridge и операторът Enterprise Products Partners ще са съсобственици на съоръжението. Освен това, компанията смята да пусне и поток от суровината в обратна посока – към залива, което е възможност повече петрол от Канада да достига до американските рафинерии.

Това обаче няма да е алтернативата на петролопровода Keystone, чието строителство беше отложено преди дни заради евентуални екологични проблеми в американския щат Небраска, смятат анализатори.

На цената на петрола влияние оказаха и правителствените данни за запасите от петрол през миналата седмица.

Според енергийното министерство на САЩ резервите от суров нефт са намалели с 1,1 млн. барела, или 0,3%, до 337 млн. барела, което е с близо 6% по-малко в сравнение със запазите от същия период на миналата година. Увеличили са се обаче резервите на САЩ от горива заради по-ниското търсене.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:30 | 30.08.22 г.
fallback