fallback

Доставчиците на пшеница се борят за поръчки на пренаситения световен пазар

Силните реколти в Русия, Украйна и Казахстан подбиват износа на най-големите световни износители - САЩ и Франция

16:53 | 14.11.11 г. 2

Франция може да загуби мястото си на втори по обем износител на пшеница, след като не успя да спечели 17 търга в Египет - най-големия купувач в света, а доставките от Русия, Украйна и Казахстан заливат пазара, съобщи Bloomberg.

Египет предпочете евтиното предлагане от Черноморския регион и товарните превози до Северна Африка от френското пристанище Руан, което е най-големият европейски пункт за износ на пшеница, паднаха до 4-месечно дъно през последната седмица на октомври, сочат данни от неговата управа.

От френската служба за земеделска продукция очакват спад от 23% на доставките в рамките на годината, приключваща в края на юни, което е най-лошото представяне през последното десетилетие. Това представлява обрат в миналогодишната тенденция, когато износът скочи с 16% до рекордни нива, докато Русия и Украйна го забраниха, за да осигурят вътрешното търсене.

Цените, които през февруари достигнаха 3-годишен връх, потънаха, след като двете източноевропейски държави премахнаха ограниченията на фона на тазгодишната богата реколта. 

Добивите също регистрираха ръст навсякъде и ООН очаква най-голямата жътва в световен мащаб. От Международната организация по прехрана и земеделие прогнозират ръст от 6,1% до 691 млн. тона.

Цената на пшеницата може да се понижи с още 20% в Париж до май, твърди Грег Грау, директор на отдела за агробизнес в Archer Financial Services Inc. в Чикаго.

Цената на хлебната пшеница на NYSE Euronext в Париж се понижи с 27% до 184,25 евро за метричен тон от началото на годината при спад от 19% на фючърсите, договаряни на Chicago Board of Trade.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:08 | 13.09.22 г.
fallback