fallback

Цената на петрола достигна тримесечен максимум

Порция добри икономически данни от САЩ и успокоителните новини около правителствата на Италия и Гърция изостриха апетита за риск на инвеститорите

10:36 | 12.11.11 г.

Цената на петрола се покачи до най-високото си ниво от повече от 3 месеца.

Фючърсите на лекия американски суров петрол със срок на доставка месец декември поскъпнаха с 1,21 долара, или 1,2%, до 98,99 долара за барел. Седмичният ръст на цената достигна 5%.

Фючърсите на сорта брент със срок на доставка месец декември добавиха 45 цента, или 0,4%, до 114,16 долара на борсата в Лондон.

Апетитът за рискови активи на пазарните играчи се изостри, след като излязоха добри данни за потребителското доверие в САЩ през ноември. Индексът на Thomson Reuters/University of Michigan отбеляза ръст до 64,2 пункта при очаквано покачване до 61,5 пункта.

Инвеститорите се успокоиха и от новините около новите правителства в Гърция и Италия. Италианският Сенат вчера гласува бюджетните икономии, а днес пакетът от мерки трябва да мине и в Долната камара на парламента. Очаква се след това премиерът Силвио Берлускони да подаде оставка, както обеща по-рано през седмицата.

За наследник на Берлускони се сочи бившият еврокомисар Марио Монти.

“Пазарът продължава да расте при всякакви положителни икономически новини, коментира пред Bloomberg Джийн МакГилиан от Tradition Energy. Европа обаче ще продължи да бъде основен фактор, който ще диктува настроенията на инвеститорите, допълва МакГилиан.

Златото също поскъпна на фона на новините от САЩ и Европа. Фючърсите на благородния метал със срок на доставка месец декември добавиха 28,50 долара до 1 788,10 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:16 | 31.08.22 г.
fallback