fallback

Цената на петрола надвиши 98 долара за барел

Въпреки несигурността цената може да тества нивото от 100 долара, коментира брокер

10:17 | 11.11.11 г.

Цената на петрола отново тръгна нагоре, намирайки подкрепа в по-добрите от очакваното данни за пазара на труда в САЩ и възстановяването на акциите на Wall Street от загубите.

Снощи в Ню Йорк фючърсите на лекия американски суров петрол поскъпнаха с 2,04 долара, или 2,1%, до 97,78 долара за барел, съобщава MarketWatch.

Цената на черното злато продължава да се покачва и по време на днешната електронната търговия в Азия, като достигна нивото от 98,25 долара за барел. В края на сесията цената е 98,07 долара. В Лондон барел от сорта брент се котира на 113,55 долара.

„Въпреки несигурността цената може да тества нивото от 100 долара“, коментира за Bloomberg Кен Хасегава, брокер в базираната в Токио Newedge Group.

Още в сряда Международната агенция по енергетика (МАЕ) прогнозира, че цената на петрола може да достигне 150 долара „в кратки срокове“. Агенцията обаче занижи прогнозите си за търсенето на суровината за тази и следващата година заради икономическото забавяне в САЩ, Китай и Япония.

Анализатори от Commerzbank, цитирани от MarketWatch, посочват, че вносът на петрол в Китай се е свил с 1,6% през октомври спрямо септември. На годишна база през октомври вносът на нефт в страната е намалял с почти 27% до 20,8 млн. метрични тона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:43 | 13.09.22 г.
fallback