fallback

Русия няма да въвежда износни мита за зърнени култури до края на годината

Ситуацията на пазарите е спокойна и цените на вътрешния пазар са напълно приемливи, така че няма основания за подобна мярка, твърди руски заместник-министър

15:43 | 10.11.11 г.

Руското министерство на икономическото развитие засега не вижда основания за въвеждане на износни мита върху зърнените култури до края на годината, съобщи заместник-министърът Андрей Слепньов, цитиран от РИА Новости.

„Засега няма да има никакви износни мита в близко бъдеще“, каза Слепньов и уточни, че става дума за периода до края на годината. „До момента за това няма никакви основания. Износният потенциал е достатъчен, ситуацията на пазарите е спокойна и най-важното е, че цените на вътрешния пазар са напълно приемливи“, отбеляза той.

Преди това в медиите се появи информация, че правителството планира да въведе плаващи износни мита върху зърнените култури, ако износът му през настоящата селскостопанска година (от 1 юли 2011 г. до 30 юни 2012 г.) достигне 23-25 млн. тона.

През октомври първият руски вицепремиер Виктор Зубков прогнозира, че до края на годината руските компании ще изнесат около 18 млн. тона зърнени култури.

Очаква се реколтата през тази година в Русия да бъде около 95 млн. тона.

Слепньов посочи, че преди настъпването на пролетта правителството възнамерява да анализира положението с износа на зърно и ако то се окаже обезпокоително и износните обеми са значителни, митата ще бъдат въведени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:47 | 13.09.22 г.
fallback