fallback

Цената на петрола отстъпи от тримесечния връх

Черното злато поевтиня до малко над 95 долара за барел, цената на златото също тръгна надолу, натисната от силния долар на валутните пазари

22:56 | 09.11.11 г.

Цената на петрола се смъкна от достигнатия тримесечен връх по време на търговията на борсата в Ню Йорк заради опасенията на инвеститорите около кризата в Италия, пише Bloomberg.

Фючърсите на лекия американски суров петрол със срок на доставка месец декември приключиха сесията с понижение от1,06 долара до 95,74 долара за барел. По-рано черното злато поскъпна до 97,84 долара за барел, което е най-високо ниво на цената от 1 август насам.

Фючърсите на сорта брент със срок на доставка месец декември също поевтиняха – с 2,69 долара до 112,31 долара за барел.

Темпът на понижение на цената на нефта обаче се забави, след като стана ясно, че запасите от суров петрол в САЩ са се понижили с 1,4 млн. барела в края на миналата седмица, съобщи MarketWatch.

Статистиката на енергийното министерство на страната показа още, че запасите от горива са намалели с над 2 млн. барела.

“Петролът и останалите суровини следват тренда на финансовите пазари и това ще продължи, докато не получим някаква яснота от Европа”, коментира пред Bloomberg Тод Хоруиц от Adam Mesh Trading Group. “Цялото внимание в момента се измести от Гърция към Италия. Доходността по италианските облигации е истински убиец”, допълни той.

Междувременно цената на златото също тръгна надолу, след като доларът се засили на валутните парази. Контрактите със срок на доставка месец декември поевтиняха със 7,60 долара до 1 791,60 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:04 | 11.09.22 г.
fallback