fallback

МАЕ: Цената на петрола може да скочи до $150 в кратък срок

До 2035 година Китай ще потребява със 70% повече петрол от САЩ, изчисляват от Международната агенция по енергетика

15:32 | 09.11.11 г. 3
Автор - снимка
Създател

Цената на петрола може да се изстреля до 150 долара за барел в кратки срокове, ако инвестициите в добива от страните в Близкия Изток и Северна Африка не бъдат на необходимото ниво. Това е оценката на Международната агенция по енергетика (МАЕ), съобщава CNBC.

“Растежът, просперитетът и увеличаващото се население неизменно ще увеличат нуждите от енергийни ресурси през следващите десетилетия. Ние обаче не можем да разчитаме на несигурните и неустойчиви източници на енергия“, коментира изпълнителният директор на организацията Мария ван дер Хьовен в доклад на МАЕ за перспективите пред енергийния пазар.

Според основния сценарий, описан в доклада, търсенето на енергийни ресурси ще нарасне с една трета между 2010 и 2035 година. Около 90% от целия ръст се очаква да се падне на развиващите се страни, които не са част от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

До 2035 година Китай ще потребява с близо 70% повече енергия от САЩ, се казва още в доклада. Дори при тази ситуация обаче потреблението на глава от населението в азиатската държава ще е по-ниско от това в САЩ.

Макар краткосрочният натиск върху петролния пазар да отслабва заради икономическото забавяне и очакваното възстановяване на доставките от Либия, средната цена на петрола ще се повиши до около 120 долара за барел до 2013 година, смятат от МАЕ.

Съществува опасност обаче в краткосрочен план цената на черното злато да скочи до 150 долара за барел. Този сценарий би бил напълно възможен, ако инвестициите в мощности за добив на петрол в Северна Африка и Близкия Изток бъдат дори с една трета по-ниски от необходимото.

От агенцията очакват до 2035 година дневното потребление на петрол в света да се повиши до 99 млн. барела дневно. За сравнение, през 2010 година то е било 87 млн. барела дневно.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:50 | 08.09.22 г.
fallback