fallback

Джим Роджърс: Кризата на 100% ще е по-лоша от тази през 2008 г.

Според инвеститора единственият изход от проблемите е някои държави да бъдат оставени да фалират

15:00 | 09.11.11 г. 5
Автор - снимка
Създател

Светът определено върви към нова финансова криза като следствие от проблемите в Европа, казва Джим Роджърс, председател на Rogers Holdings, цитиран от CNBC.

“Със сигурност ще станем свидетели на нова криза в Европа и САЩ. Светът има сериозен проблем. За няколко десетилетия са похарчени колосални количества пари, взети на заем и сега всичко се връща“, посочва Роджърс.

Той допълва, че кризата ще бъде доста по-лоша от тази, която пазарите преживяха през 2008 г., тъй като дълговете сега са значително по-големи.

„Миналия път Америка учетвори дълговете си. Сега натискът върху системата е доста по-голям и Америка не може да учетвори дълговете си отново. Следващият път ситуацията ще бъде много по-лоша“, казва Роджърс.

„През 2002 г, беше зле, през 2008 г. беше по-зле, а през 2012 г. или 2013 г. ще бъде още по-зле – внимавайте“, допълва той.

Роджърс заяви, че има дълги позиции в евро въпреки дълбоката криза, пред която е изправена еврозоната. Все пак той признава, че за момента всички валути са подложени на натиск.

“Имам позиции в няколко валути. Теорията ми е, че ако нещата се оправят, ще правя пари от суровини, а ако не се оправят пак ще правя пари от суровини, защото всички ще печатат пари, а акциите ще се понижат чувствително“, казва той.

„Имам евро защото всички залагат срещу него, имам и долари“, допълва той.

Роджърс посочва, че всички основни валути са в ужасно състояние, но че въпреки това той възнамерява да изкара пари от тях.

Според Роджърс единственият изход от кризата е всички да бъдат оставени да фалират.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:31 | 13.09.22 г.
fallback