fallback

Цената на петрола е на тримесечен връх след отказа на Гърция от референдум

Повишенията продължават трети пореден ден, водейки суровината към пета поредна печеливша седмица

10:08 | 04.11.11 г.

Цената на петрола в Ню Йорк се повишава за трети пореден ден, достигайки тримесечен връх, след като признаците, че Европа ще постигне споразумение с Гърция за спасителния план намалиха притесненията, че икономическият ръст ще се забави, съобщи Bloomberg.

Цената по фючърсите за доставка на американски лек суров петрол през декември се повиши с 0,4% до 94,49 долара за барел на електронната платформа за търговия в Ню Йорк, след като вчера нарасна с 1,56% до 94,07 долара за барел – най-високото ниво от 1 август. Така черното злато се насочва към 5-та седмица на печалба – най-дългата подобна серия от април 2009 г.

За седмицата цената по фючърсите се е повишила с 1,2%, а от началото на годината – с 3,3%. Тя почти достига 200-дневната си средна стойност от 94,84 долара за барел.

Доставките за декември на сорта „Брент“ в Лондон повишиха цената си с 9 цента до 110,92 долара за барел.

„Когато вероятността за удържането на положението в Европа нарасне, хората ще бъдат по-склонни да се върнат към риска“, заяви Рик Спуунър, старши пазарен анализатор в CMC Markets в Сидни. „Като се има предвид перспективата за икономическа среда на забавен растеж и все още затегнато предлагане, все още има силна база за цената на петрола“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:59 | 04.09.22 г.
fallback