fallback

Цената на петрола се понижава при спад на производството в Япония

Дори ръстът на БВП на САЩ и споразумението за преодоляване на дълговата криза в еврозоната не успяха да задържат цените на вчерашния почти тримесечен връх

11:20 | 28.10.11 г.

Цената на петрола в Ню Йорк се понижи, ограничавайки най-големия си седмичен ръст от февруари, след като спадът на промишленото производство в Япония надделя над спекулациите, че икономическият ръст на САЩ и споразумението за преодоляване на европейската дългова криза ще подкрепят търсенето на горива, съобщи Bloomberg.

Фючърсите за американския лек суров петрол в Ню Йорк с доставка през декември поевтиняха със 75 цента до 93,21 долара за барел в елекроннната търговия, след като вчера цената се бе покачила с 3,76 долара, за да затвори на почти тримесечен връх.

През тази седмица цените са със 7,1% над тези от миналата, което е най-голям седмичен ръст от края на февруари. За годината като цяло обаче фючърсите са поевтинели с 2,5%.

Цената за доставка на сорта „Брент“ през декември в Лондон се понижи с 0,4% до 110,62 долара за барел.

Петролът отстъпи позиции след като стана ясно, че японското промишлено производство регистрира спад от 4% през септември на месечна база, което е почти два пъти повече от усреднената оценка на икономисти, анкетирани от Bloomberg.

“Дотук петролът е скъп, като се има предвид, че все още няма реален натиск върху търсенето, това е просто въпрос на оптимизъм“, заяви Джонатан Берат, управителен директор на Commodity Broking Services Pty  в Сидни. Спадът в японското производство „ще облекчи търсенето на суров петрол. То би трябвало да предизвика олекване на цената“, добави той.

Вчера цените регистрираха ръст при новината, че брутният вътрешен продукт на САЩ през третото тримесечие е нараснал с най-висок темп за последната година - 2,55%.

САЩ са най-големият потребител на петрол в света с 19,1 млн. барела дневно през 2010 г., което представлява 21% он световното потребление според годишния „Статистически преглед на световната енергетика“ на  BP Plc. Следват Европейският съюз с 16% и Япония с 5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:29 | 12.09.22 г.
fallback