fallback

Петролът поскъпва след споразумението за дълговите проблеми в еврозоната

Цената на суровината се отлепи от вчерашното си месечно дъно и заради прогнозите за развитието на урагана "Рина"

10:16 | 27.10.11 г.

Цената на петрола се повишава в Ню Йорк, отскачайки от най-ниското си ниво за месеца, след като лидерите на държавите-членки на Европейския съюз съгласуваха мерки за преодоляване на дълговата криза в еврозоната, която заплашва да забави икономическия ръст и да понижи търсенето на суровини, съобщи Bloomberg.

Декемврийските фючърси поскъпват с 2,3% до 92,30 долара за барел в електронната търговия, докато вчера те приключиха сесията на най-ниското си ниво от 30 септември – 90,20 долара за барел. От началото на годината цената на петрола е нараснала с 1%.

Цената по доставките през декември на сорта „Брент“ се повишава с 1,6% в днешната лондонска търговия до 110,65 долара за барел.

През изминалата нощ на преговори с частните кредитори на Гърция, европейски представители ги убедиха да приемат 50% отписване на гръцкия дълг. Увеличен бе и размерът на спасителния фонд за еврозоната до 1 трилион евро.

Цената на петрола вчера се понижи и заради публикуването на данни от американското министерство на енергетиката, които показаха, че запасите от суров петрол са нараснали с 4,74 млн. барела през миналата седмица, което бе 3 пъти повече от прогнозите на анализаторите, анкетирани от Bloomberg.

Вносът е нараснал с 18% , помагайки на запасите да се отлепят от 20-месечно дъно.

Петролът поскъпва и заради урагана „Рина“, като прогнозите са той да набира сила с приближаването на мексиканското крайбрежие при полуостров Юкатан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:26 | 02.09.22 г.
fallback