fallback

Цената на петрола с първо понижение от шест дни

Занижените прогнози на ОПЕК за търсенето на суровината и очакванията за увеличение на запасите в САЩ повлияха негативно на инвеститорите

09:58 | 12.10.11 г.

Цената на нефта спада за първи път от шест дни, след като Организацията на страните-износителки на петрол (ОПЕК) занижи прогнозата си за търсенето на суровината за тази и следващата година.

Снощи в Ню Йорк фючърсите на лекия американски суров петрол със срок на доставка месец ноември се търгуваха на 85,81 долара за барел. Тази сутрин цената на контрактите се смъква до 84,52 долара за барел в електронната търговия.

В Лондон цената на сорта брент се установи на 110,90 долара за барел.

Инвеститорите засилиха спекулациите, че търсенето на петрол в САЩ и Европа ще намалее, тъй като прогнозите на анализатори показват, че запасите от суров нефт в САЩ са нараснали през миналата седмица с 800 хил. барела, а резервите от дестилати най-вероятно не са се изменили.

Друга негативна новина за пазарните участници от САЩ също натисна цената на черното злато. Опозицията в Сената събра достатъчно гласове, така че да блокира плана на президента Барак Обама в подкрепа на заетостта.

Решението на Словакия да не ратифицира споразумението за разширяване на Европейския фонд за финансова стабилност също попари апетита към рискови активи на пазарните играчи. Освен това, четирипартийното правителство на премиера на страната Ивета Радичова се разпадна, което внася допълнителни съмнения дали разширяването на фонда ще се случи бързо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:11 | 04.09.22 г.
fallback