fallback

Петролът поскъпва до над 83 долара за барел

Днес пазарите очакват данните на трудовото министерство на САЩ за заетостта в страната

09:59 | 07.10.11 г.

Цената на петрола продължава да се покачва. Снощи в Ню Йорк фючърсите върху лекия американски суров петрол със срок на доставка месец ноември добавиха 2,91 долара, или 3,7%, до 82,59 долара за барел, което е най-високо ниво от 27 септември. Тази сутрин контрактите се търгуват на 83,08 долара за барел.

В Лондон фючърсите на сорта брент със срок на доставка месец ноември се търгуват на 105,65 долара.

Днес пазарите очакват данните на трудовото министерство на САЩ за заетостта в страната. Очакванията са новите назначения, без тези в селскостопанския сектор, да достигнат 55 000.

Анализатори посочват, че цената на петрола би могла да отбележи и по-големи ръстове, ако излязат по-оптимистични данни за състоянието на пазара на труда в САЩ. „Мрачните перспективи пред икономиката поставят петрола в отбранителна позиция“, коментира пред MarketWatch Дейрън Нюсъм, анализатор в Telvent DTN.

„Дълговите проблеми в Европа и забавянето на американската икономика могат още повече да натиснат цената на нефта“, допълва Джеймс Уилямс от WTRG Economics. "Ако обаче Саудитска Арабия свие производството на черно злато в отговор на увеличените добиви в Либия, или ако политическите вълнения в Близкия Изток и Северна Африка продължат, цената ще тръгне нагоре, прогнозира той.

Според данни на Oil Movements, цитирани от Bloomberg, държавите от Орагнизацията на страните-износителки на петрол (ОПЕК) ще изнасят около 22,72 млн. барела нефт дневно за четирите седмици до 22 октомври. Това е почти без промяна в сравнение с дневния износ на ОПЕК за четирите седмици до 24 септември.

По това време на годината обаче доставките на черно злато традиционно се увеличават заради наближаващата зима.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:24 | 13.09.22 г.
fallback