fallback

Златото записа ново отстъпление след ден на неколкократна смяна на посоката

Инвеститорите виждат по-добри възможности за печалба при някои компании с добри перспективи и големи дивиденти, коментира анализатор

22:30 | 29.09.11 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на златото приключи днешната сесия със спад, след като на няколко пъти през деня котировките смениха посоката си на движение. В крайна сметка обаче опасенията за развитието на дълговата криза надделяха и суровината отстъпи спрямо сряда, пише MarketWatch.

На борсата в Ню Йорк цената на златото с доставка през декември се понижи с 0,1 на сто до 1 617,30 долара за тройунция. Най-ниската стойност за деня бе 1 585 долара, а най-високата – 1 637,90 долара за тройунция.

„Един от проблемите пред златото в краткосрочен план е изпаряването на очакванията за инфлация”, смята Ричард Хестингс от Global Hunter Securities. Това измества фокуса към пазарите на акции, където има компании с добри перспективи и дивидентни плащания, посочва специалистът.

Днес цената на среброто се понижи с 1,3 на сто до 30,522 долара за тройунция. В сряда металът изгуби 4,5 на сто.

Движенията при металите дойдоха на фона на отстъпление на щатския долар спрямо основните валути. Доларовият индекс се понижи с 0,15 на сто до 77,65 пункта.

Еврото напредна с 0,8 на сто срещу долара до 1,3648 EUR/USD, като движението бе предизвикано от решението на долната камара на немския парламент да одобри вливането на още средства в Европейския фонд за финансова стабилност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:45 | 02.09.22 г.
fallback