fallback

Петролът поскъпна до над 84 долара за барел

Цената на златото също се възстановява от натрупаните загуби

22:17 | 27.09.11 г.

Петролът поскъпна по време на електронната търговия в Ню Йорк, успоредно с покачванията на индексите на основните европейски пазари и Wall Street.

Цената на фючърсите със срок на доставка месец ноември добави 4,21%, като достигна до 84,45 долара за барел, съобщи MarketWatch.

Сортът брент поскъпна с 2,4% до 106,40 долара за барел в Лондон.

“Изведнъж сякаш всички погледнаха Европа с розови очила”, коментира за Bloomberg Адисън Армстронг от Tradition Energy. “Има много неразрешени структурни проблеми. Провалът в разрешаването дори само на един от тях би смъкнало цената под 80 долара за баел още утре сутринта”, допълва експертът.

Инвеститорите ще следят внимателно резултатите от срещата между германския канцлер Ангела Меркел и гръцкия премиер Георгиос Папандреу, които продължават да търсят политически приемливо решение на кризата в Гърция.

Предстои да бъдат публикувани и данните за петролните запаси в САЩ. Очакванията са резервите от нефт и дестилати да са се увеличили през изминалата седмица заради по-свитото търсене.

Междувременно, на стоковите борси цената на златото спря пропадането си, също подкрепена от оптимизма за разрешаването на дълговата криза в Европа. Фючърсите на благородния метал със срок на доставка месец декември поскъпнаха с 57,70 долара до 1 652,50 долара за тройунция.

От миналия вторник, когато започна пропадането, златото изтри 157 долара от цената си, или 8,7%.

Фючърсите на среброто със срок на доставка месец декември поскъпнаха с 1,56% до 31,54 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:46 | 19.08.22 г.
fallback