fallback

Петролът поевтинява с 1,5% в началото на новата седмица

Черното злато продължава отстъплението си от петък в очакване на нови слаби данни за икономиката на САЩ и задълбочаване на кризата в Европа

09:29 | 19.09.11 г. 1
Автор - снимка
Създател

Цената на петрола започна новата седмица с отстъпление. Като основни причини за това се посочват очакванията за нови слаби данни за икономиката на САЩ, както и прогнози за задълбочаване на дълговата криза в Европа, пише Bloomberg.

В часовете за електронна търговия на борсата в Ню Йорк цената на петролните контракти с доставка през октомври се понижава с 1,5 на сто до 86,65 долара за барел. Така продължава негативното движение от петък, когато суровината загуби още 1,6 на сто.

Срокът за търговия с октомврийски фючърси изтича утре, а все по-активно търгуваните ноемврийски контракти поевтиняват с 1,3 на сто днес до 87,06 долара за барел.

На борсата в Лондон тази сутрин брентът с доставка през ноември отстъпва с 0,7 на сто спрямо петък до 111,40 долара за барел. Така премията, с която се търгува брентът над лекия суров петрол, търгуван в САЩ, отново се увеличи, достигайки 24,35 долара за барел.

През тази седмица се очакват данни за пазара на жилища в САЩ, като прогнозите са за ново понижение. На фона на информацията от миналата седмица, че потреблението на горива в най-голямата икономика се е свило с 3,8 на сто, подобен спад може да предизвика нова негативна серия за черното злато.

Според мнозина анализатори пък нагласите за развитието на кризата в Европа ще се влошат, тъй като на срещата на лидерите от еврозоната и финансовия министър на САЩ Тимъти Гайтнър стана ясно, че страните от валутния съюз не са склонни на нови данъчни отстъпки или допълнителни държавни разходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:36 | 08.09.22 г.
fallback