fallback

Петролът започва новата седмица със значителен спад в цената

Черното злато записва най-дългата си серия от понижения за последния месец заради страховете за бъдещето на еврозоната

09:41 | 12.09.11 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на петрола започна новата седмица със значително понижение. Според анализатори това се дължи на страховете за бъдещето на еврозоната, тъй като се очаква задълбочаващата се криза да попречи на възстановяването, а по този начин – и на увеличението на търсенето на горива, пише Bloomberg.

В часовете за електронна търговия на борсата в Ню Йорк петролните контракти с доставка през октомври губят близо 2 на сто до 85,50 долара за барел. Това се случва след поевтиняването с още 2 на сто от петък, а в резултат на днешните разпродажби черното злато записва най-дългата си негативна серия за последния месец.

На борсата в Лондон пък петролът сорт брент отстъпва с 1,1 на сто спрямо петък до 111,55 долара за барел.

В основата на днешния спад стои поевтиняването на еврото спрямо долара, коментират анализатори, цитирани от Bloomberg. Заради засилването на зелените пари интересът към инвестициите в суровини спада, като за това допринасят и не особено оптимистичните нагласи за водещите икономики.

Тази сутрин еврото отстъпи до най-ниското си ниво за последното десетилетие спрямо йената, потъвайки до 104,29 евро за йена. Спрямо долара пък понижението е до 1,3515 EUR/USD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:51 | 11.09.22 г.
fallback