fallback

Fitch: „Северен поток“ ще намали печалбата на европейски газови оператори с 20%

По трасето през Украйна и Словакия, през което в момента се извършват две трети от газовите доставки на Русия към Западна Европа, ще минава много по-малко газ, твърдят от агенцията

12:28 | 09.09.11 г.

Международната рейтингова агенция Fitch очаква, че въвеждането в експлоатация на първата тръба от газопровода „Северен поток“ ще доведе до намаляване на печалбата от пренос на газовите оператори в Украйна и Словакия с 20% през 2012 г., се посочва в нейно съобщение, цитирано от РИА Новости.

Запълването на „Северен поток“, който минава по дъното на Северно море, започна във вторник.

В момента руският газ се доставя в Западна Европа по две трасета – през територията на Беларус и Полша, както и през Украйна и Словакия, като по втория маршрут минават две трети от доставките.

Според Fitch директната доставка за Германия чрез „Северен поток“ ще доведе до намаляване на преноса през Украйна и Словакия, а това ще се отрази негативно на профилите на Нафтогаз Украйна и Slovensky Plynarensky Priemysel.

Поради тази причина от агенцията не изключват напълно евентуални проблеми с транзита на руски газ през територията на Украйна, както през 2006 и 2009 г., заради разногласията с Русия за цената на доставяните количества.

От Fitch посочват, че като цяло използването на „Северен поток“ ще се отрази положително на сигурността на доставките на газ в Европа, макар че сериозната зависимост от единствения доставчик - руският монополист Газпром, се запазва.

Крайните потребители обаче ще се изправят пред повишените тарифи за преноса и разпределението на газ защото компаниите, които притежават газопровода ще калкулират в тях инвестициите си, оценени от агенцията на 7,4 млрд. евро.

Първата линия на газопровода е с капацитет от 27,5 млрд. кубически метра годишно и ще започне да функционира през октомври.

През есента на 2012 г. ще бъда завършена втората линия, което ще увеличи двойно пропускателната му способност, а през юли руският премиер Владимир Путин обяви, че не изключва възможността за трета линия.

В момента акционери в „Северен поток“ са Газпром с дял от 51%, германските компании Wintershall Holding и E.ON Ruhrgas с по 15,5%, френската GDF Suez и холандската Gasunie с по 9%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:20 | 07.09.22 г.
fallback