fallback

Цветослав Цачев: Червената лампичка светна и за златото

За дългосрочните инвеститори с нисък апетит към риск е дошло времето да излязат от инвестициите си в ценния метал, смята анализаторът на Елана

14:38 | 30.08.11 г. 6
Автор - снимка
Създател

Златото загуби цели 200 долара за 48 часа през миналата седмица. Това вероятно е най-силният му спад за такъв период, независимо че в процентно изражение не е толкова съществен, пише Цветослав Цачев, ръководител на отдел Анализи в ИП Елана Трейдинг АД, в блога на посредника. Причина за спада беше намерена в поредното увеличение на маржин изискванията от борсата в Чикаго. Възстановяването на цената на златото над 1800 долара за тройунция след това беше посрещнато като поредния краткосрочен спад, който е добра възможност за нови покупки. Трудно ми е да се съглася с това твърдение защото повишаването на маржин изискванията засяга едновременно дългите и късите позиции, споделя анализаторът. Златото е на нива, които вече може да се определят като балон и 200 долара спад не е нещо друго освен примигването на червената лампичка. На графиката е представено изменението за една година в цената на златото от 1981 г. досега.

За този период златото е отчитало над 50% покачване за 12 месеца само четири пъти. След всеки от предишните три пъти е имало корекция, продължаваща няколко месеца. През 2006 г. има 26%, а през 2008 г. - 36% корекция. Най-малка е през 2009 г., когато златото пада само с 15%. Интересното тогава е, че повишаването на годишна база е по-скоро следствие на възстановяване от дъната, а не на силно покачване за кратък период от време защото ръстът за 6 месеца преди пика е само 25%. През другите два пъти голяма част от печалбите са регистрирани за по-кратък период от време, което е довело и до балона в цената и до силната корекция. В момента златото е 30% нагоре за шест месеца, което също е рядък феномен в исторически план, макар и да не е до екстремните 50%. Металът може да продължи с поскъпването си към притегателната цена от 2000 долара за тройунция, но това само ще затвърди извънредния характер на движението и ще засили корекцията. Между другото, златото има и много по-значителни ръстове през 70-те години, но те се дължат на прекратяването на златния стандарт след десетилетия на ниска цена и не са значими за анализ. Как стоят нещата с акциите на компаниите от добива на злато? Само допреди месец акциите от сектора се представяха малко по-добре от цената на златото. Оттогава това се промени защото фондовият пазар падна много, а златото се устреми нагоре. В момента акциите на суровинните компании се представят много по-добре от останалите сектори, но изостават от цената на златото с 25% от началото на годината. Корелацията им с двата актива се намали, но все още тя е много по-значима спрямо златото, отколкото към фондовия пазар. ETF на водещите фирми от добива е GDX (на графиката), а на по-малките е GDXJ.

Покупката на тези фондове е много рискована днес поради възможна корекция на златото. Възможните сценарии за акциите на добивните компании са четири: - Първият е едновременно покачване на фондовия пазар и на златото – най-малко вероятният, защото ръстът на метала днес се дължи на паниката на инвеститорите. - Вторият е спад на Уолстрийт и разпродажби на злато по подобие на края на 2008 г. В такъв случай GDX ще падне повече от индексите и от златото. Този вариант също е малко вероятен, защото не предстои финансов армагедон, който да има опустошителен ефект върху цените на всички активи. - Третият вариант е понижаване на фондовия пазар и продължаване на ръста на златото. Това вече демонстрира положителен ефект върху GDX, който се покачи с 10% през август. Предвид прегряването на ръста на златото, фондът е напълно възможно да продължи да расте в краткосрочен период. В момента той е на ниво на сериозна съпротива, т.е има задържане на ръста му. - Четвъртият вариант е подобрение на икономиката, покачване на фондовия пазар и корекция при златото след отминаване на пазарната паника. Според мен той има еднаква вероятност в краткосрочен период с предходния вариант, защото не очаквам сериозна криза. В такъв случай рискът от корекция е значителен. Рисковете пред цената на златото и пред фондовете с акции на компании от добива са много големи. Да се говори за балон обаче е винаги прибързано, освен когато той вече се е спукал и често е късно да се продава.

Горната таблица показва най-големите фирми от добива на злато по пазарна капитализация. За следващата година се очаква значително подобрение на печалбите им, което се дължи на поскъпването на златото. Възможно е тези прогнози да са базирани на по-ниски цени на метала в сравнение с текущите, така че акциите да се представят дори още по-добре. Текущите им показатели обаче са високи и това е доказателство за раздуването на активите в сектора. Инвеститорите с апетит към риск биха могли да продадат на късо злато или акции на компании от сектора. Фондът GDX е на ключово ниво пред пробив във възходяща посока или е на път да формира много редкия случай на троен връх, за който ще има доказателство едва при спад под нивото от 52 долара. За дългосрочните инвеститори с нисък апетит към риск е дошло времето да излязат от инвестициите в злато, защото движения от рода на 10% в рамките на два дни не предвещават нищо добро. Цената на златото може да е 2000 долара до края на седмицата, но представата, че металът е сигурен и безрисков актив е просто илюзия. Спекулативната еуфория и еднопосочното движение на цените не приключва добре за дългосрочния инвеститор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:38 | 09.09.22 г.
fallback