fallback

Златото отново обърна посоката, за да завърши сесията под 1 800 долара

Оптимизмът на фондовите борси предизвика спад на интереса към инвестициите в считаната за спасителен остров суровина

22:25 | 29.08.11 г. 1
Автор - снимка
Създател

Снимка: Ройтерс

Цената на златото записа спад в първата търговска сесия на новата седмица. Понижението дойде въпреки ръста от над 1,2 на сто, с който жълтият метал се движеше тази сутрин.

На борсата в Ню Йорк цената на златото с доставка през декември се понижи с 0,3 на сто спрямо петък, за да завърши сесията при 1 791,60 долара за тройунция. С понижението бе сложен край на серията от две поредни позитивни сесии за суровината.

В рамките на деня движенията бяха в широки граници, като дневен връх бе отбелязан при 1 841,50 долара за тройунция. Дъното за сесията пък бе при 1 781,20 долара за тройунция.

Днес спад записа и цената на среброто. Септемврийските фючърси загубиха 0,8 на сто до 40,63 долара за тройунция.

„Като цяло рисковият апетит се завръща, а това се отразява негативно на цената на златото”, посочва Мат Земан от Kingsview Financial, цитиран от MarketWatch. Според него инвеститорите търсят ново дъно, за да заемат отново дълги позиции.

Търговията в понеделник остана с нисък оборот, тъй като борсата в Лондон остана затворена заради почивния ден във Великобритания.

Спадът при благородните метали идва на фона на нарастващ оптимизъм на фондовите борси, след като индексите на основните пазари започнаха седмицата със стабилни повишения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:16 | 28.08.22 г.
fallback