fallback

Чавес с нов ход срещу капитализма – прибира венецуелското злато у дома

Законът за национализация на добива на злато вече е подписан, целта е укрепване на независимостта на Венецуела

10:54 | 24.08.11 г. 1
Автор - снимка
Създател

Уго Чавес. Снимка: Ройтерс

Едва няколко дни, след като президентът на Венецуела Уго Чавес обяви, че ще национализира златните мини в страната, законът за това вече е факт. При подписването му обаче стана ясно още, че това няма да е единственият ход за контрол върху индустрията, пише АР.

Сред новите мерки, обявени от Чавес за защита на националните интереси, е решението всички златни активи на Венецуела да се върнат обратно в страната. Става дума за прибиране на около 211 тона злато, чиято стойност възлиза на над 11 млрд. долара.

Това е близо две трети от целия златен резерв на латиноамериканската държава, който възлиза на 363,7 тона. Така страната заема 15-то място в света по размер на златния си резерв.

От декември 2010 г. Чавес има изключителни правомощия да подписва укази, с които прокарва закони, без да има нужда от одобрението на парламента.

С новия закон Чавес твърди, че ще се „противодейства на сериозните ефекти на капиталистическия модел за минно дело, който се характеризира с разрушаване на околната среда, без планиране и без скрупули по отношение на здравето на работниците и жителите на околните райони”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:08 | 09.09.22 г.
fallback