fallback

Анализатори: Петролът може да тества нивото от 75 долара за барел

Нагласите са, че петролът ще продължи да поевтинява през седмицата, показва анкета на CNBC

16:05 | 22.08.11 г. 3

Снимка: sxc.hu

Цената на петрола може да запише пета седмица на спад заради очакванията, че данните от САЩ през следващите няколко дни ще потвърдят страховете от блокиране на възстановяването, съобщи CNBC.

Данните за брутния вътрешен продукт на САЩ, които трябва да излязат в петък, вероятно ще покажат забавянето му до 1,1% на годишна база от 1,3% през първото тримесечие. Продажбите на нови жилища и поръчките за стоки за дълготрайна употреба са останалите очаквани данни през седмицата.

Числа под прогнозираните без съмнение ще подкопаят доверието в световните финансови пазари и суровините.

Най-вече обръщението на председателя на Федералния резерв Бен Бернанке от Джаксън Хол в петък ще бъде разгледано внимателно за намеци за някакви нови инициативи, въпреки че едва ли той ще обяви някакви мерки в подкрепа на боледуващото възстановяване.

„Всеки скок сега ще бъде разглеждан като възможност за продажби“, заяви Линда Рафийлд, старши анализатор за петролния пазар в Platts. „Настроенията остават поразително мечешки. Няма да бъда изненадана да видя пореден тест на нивото от 75 долара за барел в Ню Йорк. Има нужда от знак, че е налице изтощение от продажбите, преди да се стигне до нов скок, а все още не сме видели нещо подобно“, добави тя.

Проучване на CNBC сред анализатори и брокери показа, че 11 от 12 запитани очакват цената на петрола да спадне, а само един – Фил Флин, вицепрезидентът на изследователската компания PFGBest в Чикаго – смята, че през тази седмица цените ще се повишат заради спада в запасите.

През миналата седмица търговията бе волатилна, достигайки максимум от 89 долара за барел в сряда, след като данни показаха по-голямо от очакваното намаляване на запасите на бензин.

„Ако акциите са на дъното, цените на петрола трябва да се възстановят“, убеден е Флин.

През миналата седмица фючърсите за американски лек суров петрол на борсата в Ню Йорк с доставка през септември затвориха при 82,26 долара за барел, което представляваше седмичен спад от 3,12 долара или 3,65% при удължаване на губещата серия до 4 поредни седмици.

Според Дирен Сарин, главен технически стратег в  Barclays Capital, тясната корелация между петролния пазар и акциите означава, че пробив под 1 100 пункта при S&P 500 „почти сигурно ще доведе до много по-ниски цени на петрола“.

Анализаторът на Weiss Research Natural Resources Шон Броудрик добави, че подкрепата за нивото 84 доара за барел е била пробита и сега предстои нов тест при 71 долара за барел и евентуално следващ при 64,50 долара за барел.

Същевременно Дерил Гъпи, директор на Guppytraders.com, очаква тест на ниво 78 долара за барел през седмицата.

На този фон петролните пазари тръгнаха надолу заради очакванията, че конфликтът в Либия бързо приближава своя край, след като бунтовниците превзеха Триполи, столицата на държава членка на ОПЕК, предизвиквайки над 2% спад в цените на петрола сорт „брент“ до около 106 долара за барел.

Либия добиваше около 1,6 млн. барела дневно, което представлява около 2% от световното предлагане, преди военните действия да свият добивите до около 100 000 барела дневно.

По-голямата част от висококачествения либийски лек суров петрол се добива от европейски компании и намалените доставки след прекратяването на либийския износ доведоха сорта „брент“ до двугодишен връх от 127,02 долара за барел през април.

„От настоящия пейзаж единственият изход, който виждам на хоризонта за какъвто и да било знак за възходящо двишение при лекия суров петрол, би била геополитическа ескалация в Сирия и накрая – в Иран“, заявява Питър МакГуайър, главен изпълнителен директор на FX Global Capital.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:31 | 14.09.22 г.
fallback