fallback

Златото гони рекордните 1 900 долара за тройунция

Цената достигна 1 888,90 долара за тройунция на спотовата търговия в Сингапур, в САЩ бяха регистрирани безпрецедентните 1895,3 долара за тройунция

11:46 | 22.08.11 г. 16

Снимка: Ройтерс

Цената на златото при спотовата търговия в Сингапур се повиши с над 1% до трети пореден рекорд от 1 888,90 долара в понеделник, след като инвеститорите го предпочетоха като сигурно убежище на фона на страховете за рецесия в САЩ и за дълговата криза в еврозоната, съобщи Ройтерс.

През миналата седмица цената на ценния метал отбеляза най-големия си седмичен ръст през последните 2 години. Златото в САЩ напредна с 2% до безпрецедентните 1 895,3 долара за тройунция.

Мрачната икономическа перспектива, подхранвана от непрекъснатия поток от слаби макроикономически данни извън САЩ и опасенията за финансовото състояние на еврозоната тласнаха златото нагоре с над 25% от юли досега.

„Не очакваме нищо, което би могло да подкрепи американската икономика или макроикономическите данни най-малко за няколко месеца напред“, заяви Том Прайс, анализатор за суровините в UBS. „Гледаме на Европа като на още по-слаба. Смятаме, че цени от 1 900 – 2 000 долара за тройунция са вероятна мишена в най-близък план“, добави той.

Инвеститорите очакват сигнали за допълнителни стимули от Федералния резерв на САЩ по време на срещата на банкерите по-късно през тази седмица в Джаксън Хол, щата Уайоминг – година след началото на втората програма за вливане на ликвидност с цел възстановяване на икономиката.

Техническият анализ предвижда златото да премие границата от 1 900 долара за тройунция още днес, заяви пазарният анализатор на Ройтерс Уан Тао.

Вложенията в SPDR Gold Trust, най-големият фонд в света за търговия със злато, нараснаха до 1 290,762 метрични тона до 21 август, което е най-високият показател за последните 10 дни.

Спекулантите обаче увеличиха бичите си залози в американски фючърси за злато за втора поредна седмица, след като бързият му възход за милиарди предизвика някои инвеститори да ликвидират позициите си, показват данните.

„Златото може да срещне ключовата съпротива около 1 946 долара за тройунция. Пазарът обаче може да се нуждае от изключително събитие, за да преодолее това ниво“, се посочва в изявление на MF Global.

Останалите ценни метали следват златото.

Цената на среброто при спотовата търговия спечели 2,5%, достигайки 43,93 долара за тройунция, удължавайки 10-процентния си ръст от миналата седмица, която бе най-силната от декември.

Цената на платината достигна 3-годишен връх от 1 890,25 долара, напредвайки към 10-та поредна сесия на ръст.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:42 | 27.08.22 г.
fallback