fallback

Петролът поевтиня под 80 долара за барел

Федералният резерв не обяви незабавни мерки за насърчаване на растежа

22:25 | 09.08.11 г.

Цената на петрола се понижи под 80 долара за барел в електронната сесия на борсата в Ню Йорк, след като Федералният резерв на САЩ съобщи, че ще държи рекордно ниско ниво на основната лихва до средата на 2013 г., но не обяви незабавни нови мерки за насърчаване на икономическия растеж, пише Bloomberg.

В края на сесията цената на барел лек американски суров петрол със срок на доставка месец септември се понижи с 2,5%, или малко над 2 долара, до 79,30 долара, най-ниско ниво от края на септември 2010 г.

Цената на сорта брент със срок на доставка месец септември падна с 2,35 долара, или 2,3%, до 101,39 долара за барел.

„Те не направиха нищо, което да има незабавен и осезаем ефект”, коментира за агенцията Джейсън Шенкер, президент на Prestige Economics LLC в Остин, щата Тексас. По думите му, негативните икономически новини ще тежат най-много на цената на черното злато.

Междувременно, американското енергийно министерство запази прогнозата си за глобалното търсене на нефт за 2011 и 2012 г., пише MarketWatch.

Според очакванията, потреблението на петрол ще нараства с 1,4 млн. барела дневно тази година и с 1,6 млн. барела – догодина, въпреки опасенията за темповете на световното икономическо възстановяване.

По-рано през деня Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) намали прогнозата си за търсенето на черно злато през настоящата и следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:34 | 23.08.22 г.
fallback