fallback

Златото продължава да чупи рекорди, стигна $1760 за тройунция

Бягството на инвеститорите от каквито и да било рискови активи насочва капитали към спасителния остров на благородния метал

08:36 | 09.08.11 г. 3
Автор - снимка
Създател

Цената на златото постави нова поредица рекорди, изстрелвайки се до 1 760 долара за тройунция. Основна причина за това е бягството от риск, което инвеститорите ясно показват при търговията след понижението на кредитния рейтинг на САЩ.

Златото с доставка през декември се движи с ръст от 2,8 на сто спрямо вчера, достигайки невижданите досега 1 760,20 долара за тройунция. По този начин благородният метал се движи с ръст от 5,6 на сто в рамките на настоящата седмица.

От началото на 2011 година пък златото е повишило цената си с 22 на сто.

При търговията на злато с незабавна доставка ситуацията е сходна – металът достигна нов рекорд, преминавайки над 1 760 долара за тройунция.

„Понижението на рейтинга на САЩ, инфаркната ситуация с тавана на дълга и нестабилността насочиха инвеститорите към търсене на спасителен остров, а това е златото”, смята анализаторът от HSBC Джеймс Стийл, цитиран от MarketWatch.

На обратния полюс застава друга ключова суровина – петролът. Само от началото на седмицата черното злато е понижило цената си с драстичните 10,5 на сто.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:41 | 14.09.22 г.
fallback