fallback

Предричат нови ценови рекорди за златото

Представител на австралийската златодобивна индустрия прогнозира цената на тройунцията да достигне 2 500 долара след 2 - 3 години

08:02 | 02.08.11 г. 1

Златодобивната индустрия на Австралия предрече нов рекорд за цената на благородния метал, въпреки че споразумението за тавана на американския дълг охлади инвеститорския интерес към него като към по-малко рисков актив, пише MarketWatch.

Сандра Клоуз, директор и анализатор в Surbiton Associates, коментира, че „несигурността е най-големият приятел на златото”. По думите й много от факторите, които предизвикват несигурност на пазарите, няма да изчезнат бързо.

В последната година благородният метал поскъпна с около 450 долара за тройунция, като една трета от този растеж се натрупа през последния месец.

Споразумението за тавана на дълга в Щатите не успя да успокои страховете на пазарните играчи заради дълговата криза в Европа. Освен това, има ясни знаци за забавянето ръста на американската икономика, така че златото все още остава търсен актив, макар и цената му да отстъпи от рекордните нива.

Гавин Томас, главен изпълнителен директор на Kingsgate Consolidated NL, златодобивна компания с проекти в Австралия и Тайланд, коментира, че според него в следващите 2 – 3 години цената на метала ще достигне 2 500 долара за тройунция.

„В момента сме по средата на 10-годишен „бичи пазар” за златото. Цената няма значение, индустрията може да увеличи доставките според търсенето”, категоричен е Томас.

Все пак, представители на златодобивната индустрия предупредиха, че секторът може и да прегрее, ако цените продължават рязко да се покачват. „Бих бил щастлив, ако златото остане над 1 600 долара, но ако цената надвиши 5 000 долара или някое от високите нива, които прогнозират – тогава със сигурност ще имаме проблем”, коментира Брус МакФадзин, управляващ директор на Catalpa Resources Ltd.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:22 | 02.09.22 г.
fallback