fallback

Петролът поевтинява заради опасения, че дълговата криза ще намали търсенето

Инвеститорите са в очакване на срещата на европейските лидери, след като осем от 90-те банки в ЕС, подложени на стрес-тестове не успяха да ги издържат

09:55 | 18.07.11 г.

Цената на петрола сорт брент се понижава заради опасенията на инвеститорите, че задълбочаването на дълговата криза в Европа може да забави икономиката, а това ще застраши и търсенето на гориво, пише Bloomberg. Фючърсите в Ню Йорк редуват плюсове и минуси.

Цената на брента спада с 0,4% преди срещата на европейските лидери тази седмица, след като осем от 90-те банки в ЕС, подложени на стрес-тестове не успяха да ги издържат. Признаците на влошаваща се икономика натиснаха еврото спрямо долара. Цената на петрола сорт брент с доставка през септември спада с 51 цента до 116,75 долара за барел в Лондонската търговия. Цената на американския лек петрол с доставка през август е 97,22 долара за барел в Нюйоркската електронна търговия, което е понижение с 2 цента. Цените са се увеличили с 1,1% през миналата седмица и са 27% за изминалата година.

"Според нас в момента слабият ръст на търсенето е временен и в следващите няколко месеца това ще се промени въпреки дълговата криза", коментира Бен Уестмор, икономист в National Australia Bank в Мелбърн, като прогнозира, че цената на американския петрол ще е средно 113 долара за барел през третото тримесечие на годината.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:08 | 02.09.22 г.
fallback