fallback

Цените на петрола подскочиха нагоре

Причината са новите данни за силен спад на американските петролни резерви

21:21 | 13.07.11 г. 1
Автор - снимка
Създател

Снимка: Ройтерс

Цените на петрола се повишиха значително днес на световните пазари след данните за по-голям от очакваното спад на американските петролни резерви, предаде ИТАР-ТАСС.

Инвеститорите в САЩ залагат на знаците за икономическо възстановяване, които предвещават повишаване на търсенето в страната, която е основен потребител на суровината в световен мащаб.

Американският институт по петрола обяви нов спад на запасите на петролни продукти в САЩ. Запасите са се свили с 3,1 млн. барела до 355,5 млн. барела. Според анализаторите, които очакваха намаляване на запасите само с 1,5 млн. барела, това е знак, че търсенето се повишава.

През миналата седмица запасите от петрола в САЩ се повишиха с 2,3 млн. барела до 359,4 млн. барела, показа докладът на Американския петролен институт. 

Суровият тексаски петрол с доставка през август поскъпна с 1,40 долара до 98,83 долара за барел (159 литра) днес следобед в европейската електронна сесия на Нюйоркската търговска борса. Цената за West Texas Intermediate (WTI) скочи с 1,18 цента до 98,61 долара.

В Лондон цената на сорта Брент от Северно море днес се повиши с 1,55 долара до 119,30 долара за барел. 

Цената на петрола на Организацията на държавите износителки на петрол (ОПЕК) отчете лек спад. Според изчисления на секретариата на ОПЕК един барел е струвал вчера средно 111,07 долара, с 28 цента по-малко от цената в понеделник. ОПЕК изчислява цената всекидневно на база на 12-те сорта на картела, отчитащи 12-те членки - Алжир, Ангола, Еквадор, Иран, Ирак, Кувейт, Либия, Нигерия, Катар, Саудитска Арабия, ОАЕ и Венецуела. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:29 | 13.07.11 г.
fallback