fallback

Цената на петрола продължава да се понижава

Притесненията на инвеститорите са, че увеличението на запасите от суровината в САЩ и признаците, че дълговата криза в Европа се разпространява, ще намалят търсенето

09:57 | 13.07.11 г.

Петролът поевтинява за трети ден в Ню Йорк, тъй като инвеститорите се притесняват, че увеличението на запасите от суровината в САЩ и признаците, че дълговата криза в Европа се разпространява, ще намалят търсенето на петрол, съобщава Bloomberg.

Фючърсите поевтиняват с 0,9%, след като от Американския петролен институт обявиха, че запасите от петрол са се увеличили за първи път от шест седмици. На котировките влияе и новината, че Ирландия се присъедини към Португалия и Гърция като трета държава в еврозоната, чийто кредитен рейтинг беше намален под инвестиционно ниво. Рейтинговата агенция Moody’s вчера намали рейтинга на Ирландия до Ba1 от Baa3, позовавайки се на вероятността, че страната ще се нуждае от допълнително финансиране. Перспективата през страната остава "отрицателна", се казва още в изявлението на агенцията.

"Все още има загриженост около еврозоната", казва Бен Уестмор, икономист в National Australia Bank Ltd. в Мелбърн, според който цената на петрола през третото тримесечие ще бъдат средно  113 долара за барел.

Цената на петрола  с доставка през август спада с 90 цента до 96,53 долара за барел в електронната търговия в Ню Йорк. Контрактите вчера се покачиха с 2,28 долара, или 2,4%, до 97,43 долара за барел, което е най-високата стойност от 7 юли насам. Цените са с 26% по-високи спрямо миналата година.

Цената на петрола сорт брент с доставка през август се понижи с 50 цента, или 0,4%, до 117,25 долара за барел в търговията на Лондонската борса за фючърси.

През миналата седмица запасите от петрола в САЩ се повишиха с 2,3 млн. барела до 359,4 млн. барела, показа докладът на Американския петролен институт. Според анализаторите докладът на щатското енергийното министерство, който ще излизе днес, може да покаже намаляване на запасите с 1,5 млн. барела.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:11 | 28.08.22 г.
fallback