fallback

Новата седмица стартира със спад в цените на петрола

За последния месец черното злато е поевтиняло с над 9% на фона на поскъпващия долар и притесненията за еврозоната

07:45 | 27.06.11 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на петрола започна новата седмица с отстъпление. Като основна причина за това анализаторите посочват повишението в курса на долара, което идва на фона на опасенията за бъдещето на еврозоната.

В първите часове за търговия за седмицата лекият суров петрол, търгуван на борсата в Ню Йорк, губи 0,7 на сто до 90,50 долара за барел. Така, за последния месец, суровината се движи с отстъпление от над 9%, пише MarketWatch.

За отстъплението на черното злато допринасят както проблемите на еврозоната, така и новините за освобождаване на петрол от стратегическите резерви на Международната агенция по енергетика.

През тази седмица вниманието на пазарните участници ще бъде насочено към предстоящото в сряда гласуване на мерките за орязване на разходите в Гърция. То се смята за важна стъпка към разрешаването на дълговите проблеми на страната.

В часовете за електронна търговия на борсата в Лондон тази нощ петролът сорт брент с доставка през август губи 1,3 на сто до 104,41 долара за барел.

Според анализатори от Capital Economics до края на тази година брентът ще отстъпи под 90 долара за барел. Причината за това е „зациклянето на глобалния икономически растеж”, а освен него за натиска върху котировките допринасят спадът на напрежението в Близкия изток и възстановяването на долара, посочват те.

В началото на новата седмица американският долар се движи с повишение срещу основните валути. Стойността на доларовия индекс, следящ представянето на зелените пари срещу шест основни валути, се повишава с 0,4 на сто спрямо петък до 75,88 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:29 | 12.09.22 г.
fallback