fallback

Цената на петрола се срути с над 5%, котировките пропаднаха под $90 за барел

Международната агенция по енергетика освобождават част от стратегическите си резерви, за да облекчи възстановяването на глобалната икономика

17:14 | 23.06.11 г. 6
Автор - снимка
Създател

Цената на лекия суров петрол потъна с над 5,5 на сто, отстъпвайки под 90 долара за барел в началните минути на днешната борсова сесия в Ню Йорк. Като причина за това се посочват намеренията на Международната агенция по енергетика да освободи част от стратегическите си запаси и да ги пусне на пазара, пише MarketWatch.

Предвижда се организацията да освободи 60 млн. барела, 30 от които ще дойдат от стратегическите резерви на САЩ. Към момента американският резерв е в размер на 727 млн. барела петрол.

Освобождаването на петрол от резерва на държава, членуваща в МАЕ, се случва за едва трети път в историята.

В първите минути на днешната сесия в Ню Йорк лекият суров петрол с доставка през август губи 5,8 на сто до 80,90 долара за барел.

„Предприемаме този ход в отговор на продължаващия спад на предлагането заради проблемите в Либия и някои други държави, и влиянието, което те имат върху възстановяването на глобалната икономика“, обясняват от американското енергийно министерство.

На борсата в Лондон петрола сорт брент пропада с 6,2 на сто до 107,15 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:59 | 13.09.22 г.
fallback