fallback

Цената на петрола се понижава до близо 94 долара за барел

Негативно влияние оказват прогнозите за забавяне на икономическия растеж в САЩ

10:35 | 23.06.11 г.

Цената на петрола спада до близо 94 долара за барел заради прогнозите за забавяне на  икономическия растеж в САЩ, както и заради притесненията, че търсенето на суровината може да се понижи през тази година, пише AP.

Цената на черното злато с доставка през август се понижава с 1,23 долара до 94,18 долара за барел по време на днешната електронна търговия на борсата в Ню Йорк. Вчера контрактите за американския лек петрол се повишиха с 1,24 долара до 95,41 долара за барел по време на щатската сесия, а сортът Брент с доставка през август поевтиня в Лондон с 1,16 долара до 113,05 долара за барел.

В сряда енергийното министерство на САЩ отчете спад на запасите от нефт в страната. Според данните петролните резерви са намалели с 1,71 милиона барела до 363,8 милиона барела в края на предходната седмица. Прогнозите бяха за свиване на резервите с 1,83 милиона барела.

Председателят на Федералния резерв Бен Бернанке предупреди снощи, след срещата на Фед,  че американската икономика е по-слаба от очакваното и понижи оценката си за растежа на брутния вътрешен продукт през тази година до 2,9%.

Силното търсене на петрол от страна на развиващите се пазари помогна суровината да поскъпне почти до 115 долара в началото на миналия месец. Търсенето на петрол от Китай, вторият по големина потребител на нефт, остава стабилно, като през май се е повишило с 8% на годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:43 | 12.09.22 г.
fallback