fallback

Движение в тесни граници на петролния пазар

Успокоение на пазара носят спекулациите, че някои страни от ОПЕК вдигат добива, както и успешният вот на доверие в Гърция

11:13 | 22.06.11 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на петрола регистрира движение в тесни граници през изминалото денонощие. Като основни двигатели се очертаха спекулациите, че някои страни от ОПЕК увеличават добива на суровината и очакванията за сравнително минимален спад на петролните запаси в САЩ, пише Bloomberg.

Според данни на Международната агенция по енергетика (МАЕ), потвърдени и от JPMorgan, някои от държавите, членуващи в Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), увеличават добивите, въпреки че общо решение на групата за това няма.

На борсата в Ню Йорк вчера цената на лекия суров петрол с доставка през август се повиши с 54 цента до 94,17 долара за барел. През нощта обаче котировките заличиха ръста, регистрирайки отстъпление от 0,9 на сто до 93,31 долара за барел.

Днес в Лондон петролът сорт брент се движи с ръст от 18 цента до 111,13 долара за барел, в резултат на което премията в цената спрямо лекия суров петрол се разширява до 17,44 долара за барел.

През днешния ден настроенията на пазара са умерени, като успешният вот на доверие към гръцкия премиер Георгиус Папандреу предизвика успокоение сред инвеститорите. Анализатори, цитирани от Bloomberg, посочват именно това като основният фактор за спокойната търговия днес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:48 | 12.09.22 г.
fallback