fallback

Петролът поскъпва в навечерието на доклада за запасите в САЩ

Прогнозите са за спад на запасите от суровината в трета поредна седмица

10:00 | 21.06.11 г.

Петролът се повишава за втори пореден ден в Ню Йорк преди доклада, който може да покаже, че запасите от петрол в САЩ спадат за трета седмица. Инвеститорите също така се надяват, че Гърция ще се справи с дълговата си криза и няма да се стигне до спад на икономиката в региона, пише Bloomberg.

Фючърсите поскъпнаха с 0,7%, след като премиерът на Люксембург Жан-Клод Юнкер заяви, че гръцкият премиер Георгиос Папандреу го е уверил, че правителството ще направи всичко, за да осигури финансовата помощ за страната. Цената на петрола се увеличи и заради очакванията, че докладът на енергийното министерство, който ще излезе утре, може да покаже спад на запасите от суровината. Проучване на Bloomberg сред 12 анализатори показва, че прогнозите им са за спад на запасите от петрол с 1,63 милиона барела.

"На пазара има лек оптимизъм заради надеждите, че проблемите с дългът на Гърция  ще бъде решен по някакъв начин", каза Джонатан Барат, управляващ директор в Commodity Broking Services Pty в Сидни, който прогнозира, че цената на петрола ще е средно 100 долара за барел през тази година.

Цената на петрола с доставка през юли се повишава с 65 цента до 93,91 долара за барел в електронната търговия в Ню Йорк. Контрактите, който изтичат днес, вчера се покачиха с 25 цента до 93,26 долара за барел.

Цената на петрола сорт Брент с доставка през август е 111,75 долара за барел на Лондонската борса за фючърси, което е ръст с 6 цента. Вчера контрактите паднаха с 1,52 долара, или 1,3 на сто до 111,69 долара за барел. Цената е нагоре с 42 на сто за последната година.

Кабинетът на Гърция днес ще търси вот на доверие в парламента. Министър председателят Георгиус Папандреу търси "възможно най-широка" подкрепа за средносрочния бюджетен план. Това каза самият той след срещата си вчера с председателя на Европейската комисия Жозе Барозу в Брюксел. Лидерите в Европейския съюз са настояли за многопартийна подкрепа за строгите мерки, които са условие за отпускане на финансова помощ за страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:53 | 26.08.22 г.
fallback