fallback

Цената на петрола продължава рязко да се понижава

Черното злато достигна най-ниското си ниво за последните четири месеца, като за последните шест дни спадът надхвърля 8%

09:33 | 20.06.11 г. 4
Автор - снимка
Създател

Цената на петрола започна новата седмица с рязко отстъпление, удължавайки низходящата серия от миналата седмица. Според анализатори, причината за поевтиняването на черното злато е неяснотата около бъдещето на Гърция, след като страните от еврозоната така и не могат да стигнат до съгласие за новия спасителен план, пише Bloomberg.

От началото на седмичната търговия лекият суров петрол, търгуван в САЩ се движи със значително понижение. Контрактите с доставка през юли губят 1,7 на сто до 91,42 долара за барел, което е най-ниското ниво от 22 февруари насам. Срокът за търговия с юлски фючърси изтича утре.

На този фон все по-активна е търговията с контрактите за доставка на петрол през август. Те поевтиняват с 1,6 на сто днес до 91,92 долара за барел.

През миналата седмица цената на петрола се понижи с 6,3 на сто до 93,01 долара за барел, падайки до най-ниската си точка от 18 февруари насам. Така, след разпродажбите днес, черното злато е потънало с над 8 на сто за последните шест дни. Това е стопило ръста от началото на годината до 0,2 на сто.

„Основният фактор, който влияе на пазара, е ситуацията в Европа“, коментира Бен Уестмур, икономист в National Australia Bank за Bloomberg. “Ако се вгледате в това, което се случи с петрола по време на финансовата криза, то ще видите, че подобни събития имат огромен ефект. Съществуват настроения за забавяне на глобалната икономика“, допълва той.

Натискът върху петрола от случващото се в Европа е ясен, като за него допринася неуспехът в опитите на правителствата от еврозоната да достигнат до общ план за нова финансова помощ към Гърция. Според актуалната информация от заседанията на финансовите и икономически министри от еврозоната, по-подробен план за подпомагане на гръцкото правителство може да се очаква в началото на юли.

Новата седмица стартира с натиск и върху петрола сорт брент. Той поевтинява с 1,2 на сто за последните часове до 111,88 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:41 | 06.09.22 г.
fallback