fallback

Притесненията около Гърция продължават да дърпат цената на петрола надолу

Дълговата криза в Гърция ще застраши икономическото възстановяване на Европа, а това ще ограничи търсенето на гориво, смятат анализатори

11:37 | 17.06.11 г.

Цената на петрола е на път да отчете най-големия си седмичен спад от повече от месец заради притесненията, че дълговата криза в Гърция ще застраши икономическото възстановяване на Европа, а това от своя страна ще ограничи търсенето на гориво, съобщава Bloomberg.

Фючърсите поевтиняха с до 0,6%, като изтриха първоначални ръстове в цената. Низходящото движение тръгна след изказването на Жан-Клод Юнкер, председателят на еврогрупата, че Гърция се изправя пред „екстремно трудни процеси“. Тази седмица цената на петрола отчита понижение с 4,8% заради по-слабите данни за производството през юни и намалчващото потребление на дизел.

Лекият американски суров петрол с доставка през юли поевтиня с 56 цента до 94,39 долара за барел в електронната търговия в Ню Йорк, изтривайки по-ранния ръст от 45 цента.

Цената на петрола сорт брент с доставка през август пада с 52 цента, или 0,5% до 113.50 долара за барел.

"Очаквам възстановяването да бъде устойчиво, но сега нещата изглеждат малко нестабилни," каза Бен Уестмор, икономист в National Australia Bank Ltd. в Мелбърн. Той прогнозира, че цената на петрола ще бъде средно 113 долара за барел през третото тримесечие на годината.

Днес германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Никола Саркози ще обсъдят новия спасителен пакет за Гърция. Премиерът на страната Георгиос Папандреу пък ще обяви състава на новия кабинет, след като не успя да получи подкрепата на опозицията за поредния пакет от мерки за икономии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:38 | 17.06.11 г.
fallback