fallback

Петролът пропадна с близо 5% заради неяснотата около Гърция

Рязък спад на еврото предизвика разпродажби при петрола и връщане на котировките до четиримесечно дъно

08:46 | 16.06.11 г. 8
Автор - снимка
Създател

Цената на петрола регистрира рязък спад на борсите в Ню Йорк и Лондон през изминалото денонощие. В рамките на вчерашната сесия се наблюдаваха значителни разпродажби, които утихнаха в часовете за електронна търговия. В резултат на това днес котировките отчитат стабилизиране.

На борсата в Ню Йорк вчера лекият суров петрол с доставка през юли изгуби 4,6 на сто до 94,81 долара за барел. Това е най-ниското ниво на котировките от 18 февруари насам. Дневният спад пък бе най-силен за последния месец, пише MarketWatch.

Инвеститорите продават петрол „в отговор на резкия спад на еврото“, коментира Джим Ритербуш, президент на компанията за търговия с петрол и консултантски услуги Rtterbush and Associates за медията. „Това е търговия за бягство от риска“, обяснява той.

Вчера доларът поскъпна с 2 на сто спрямо еврото, като причина за това стана неуспехът на финансовите и икономически министри от еврозоната да постигнат съгласие за бъдещите действия спрямо Гърция. Днес зелените пари поскъпват с още половин процент до 1,41 долара за евро.

На борсата в Лондон вчера петролът сорт брент пропадна с 5,3 на сто до 113,01 долара за барел. Тази сутрин брентът се стабилизира, добавяйки 0,8 на сто до 113,95 долара за барел.

През последните седмици основната тема сред инвеститорите е бъдещето на Гърция. Ясно е, че страната ще има нужда от допълнителна финансова помощ, за да преодолее проблемите си, а мнозина анализатори очакват държавен банкрут.

По-рано тази седмица агенцията Standard&Poor's понижи кредитния рейтинг на гръцките държавни ценни книжа до ССС, което е най-ниската оценка в света. Вчера пък премиерът на Гърция Георгиос Папандреу предложи да подаде оставка, за да улесни формирането на правителство на националното единство с участието на опозиционната партия Нова демокрация.

Въпреки проблемите на Гърция обаче, на финансовите пазари има начини за извличане на печалба от кризата в страната. Вижте пет инвестиционни алтернативи, които могат да се изплатят добре на фона на пропадането на Гърция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:26 | 23.08.22 г.
fallback