fallback

Петролът поскъпна, следвайки възходящата тенденция на Wall Street

За доброто настроение на инвеститорите се погрижиха и добри новини за икономиката на Китай

20:35 | 14.06.11 г.
Автор - снимка
Създател

Снимка: Ройтерс

 

 

Петролът поскъпна днес в Ню Йорк след по-добрите от очакваните данни за продажбите на дребно в САЩ и възходящата тенденция на Wall Street, предаде Ройтерс.

Американският лек суров петрол с доставка през юли поскъпна с 82 цента до 98,62 долара за барел, след като петролният пазар се зарази от доброто настроение на борсовия пазар.

В Лондон сортът Брент със същия срок на доставка повиши цената си с 1,52 долара до  120.14 долара за барел.

За доброто настроение на инвеститорите се погрижиха и добри новини за икономиката на Китай. По-рано днес стана ясно, че инфлацията в Китай е достигнала най-високото си ниво за последните 34 месеца през май. Регистрираното през месеца ниво от 5,5 на сто надхвърли предварителните очаквания и предизвика нови мерки за затягане на паричното предлагане от страна на централните банки.

Нагоре тръгна и цената на златото, след като вчера благородният метал отбеляза поевтиняване. Златото поскъпна на борсите с 0,6% до 1523 долара за тройунция, докато в понеделник цената спадна с 1%. Бижутерите са използвали спада, за да напазаруват от метала, твърдят търговците според Handelsblatt. Освен това по-слабият долар направи златото евтино вложение за инвеститорите извън доларовия пазар. Среброто остана с непроменена цена - 34,66 долара за тройунция.

Изгледите за продължаващо високо търсене на мед от страна на Китай повишиха отново цената на метала. Цената му скочи с 1,3% на 9030 долара за тон на борсата в Лондон. Търговският излишък на страната през май е бил 13,05 млрд. долара - по-голям от излишъка през април – 11,4 млрд. долара.

Алуминият поскъпна с 0,7% на 2608 долара за тон. За тон цинк днес се искаха с 2,5% повече от вчера – 25,449 долара. „След силния спад на цените на суровините сега инвеститорите отново са готови да плащат“, пишат анализаторите на Standard Bank в свой коментар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:03 | 20.08.22 г.
fallback