fallback

Рязък спад за лекия суров петрол в понеделник

Търгуваният в Лондон брент пък поскъпна, тъй като не е толкова зависим от състоянието на американската икономика

22:59 | 13.06.11 г. 1
Автор - снимка
Създател

Цената на петрола започна новата седмица със значително отстъпление заради продължаващите спекулации за бъдещето на Гърция, състоянието на американските финанси и перспективите пред глобалната икономика.

На борсата в Ню Йорк бе регистрирано отстъпление на котировките от 2 на сто спрямо петък, като сесията приключи на ниво 97,30 долара за барел. Това е най-ниското затваряне от 17 май насам, пише MarketWatch.

В петък петролът изгуби 2,6 на сто заради новината, че Саудитска Арабия ще увеличи добива си през юли въпреки опасенията, че търсенето ще отслабва заради сигналите за ново забавяне на глобалната икономика.

За разлика от лекия суров петрол, търгуван на борсата в Ню Йорк, цената на петрола сорт брент регистрира ръст днес. Юлските контракти добавиха 0,3 на сто до 119,10 долара за барел.

Разликата между цените на двата типа петрол достигна нов рекорд. По принцип петрола тип West Texas Intermediate, известен като лек суров петрол, е насочен основно към американския пазар. Поради тази причина новините за щатската икономика му влияят повече.

Брентът пък все още се смята за основния тип петрол, използван в света. Заради стабилното търсене от страна на развиващите се страни този тип петрол остава на доста по-висока цена, коментира Кайл Купър от IAF Advisors в Хюстън.

За спада на котировките на лекия суров петрол днес допринесе отстъплението на щатския долар. Зелените пари отстъпиха позиции срещу основните валути, като доларовият индекс се понижи с близо половин процент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:55 | 05.09.22 г.
fallback