fallback

Златото може да поевтинее, след като рекордните цени предизвикаха разпродажба

Фактор за спад на цената може да станат спекулации, че някои инвеститори продават позициите си в злато

18:12 | 03.06.11 г. 12
Автор - снимка
Създател

Снимка: Ройтерс

Цената на златото може да се понижи за втори пореден ден в Ню Йорк днес поради спекулации, че някои инвеститори продават позициите си в злато, след като цените на благородния метал се повишиха до рекордни нива, пише Bloomberg.

Тази седмица златните фючърси се търгуваха в рейнджа от 1,7% от рекордните нива от миналия месец.

Днес представители на Европейския съюз (ЕС) и Международния валутен фонд (МВФ) се очаква да приключат ревизията на гръцкия план за разпродажба на активи за 78 млрд. долара, преди да одобрят поредния спасителен пакет за страната.

Икономистът Денис Гартмън заяви, че тази сутрин е понижил наполовина позициите си в злато.

„Златото се повиши твърде много твърде бързо“, казва Джим Пагода, инвеститор от Ню Джърси. „Бичите аргументи – страховете около дълговата криза в еврозоната, размириците в Близкия изток и Северна Африка и недобрата дългосрочна перспектива за долара – все още са налице“, допълва той.

След отварянето на борсата в Ню Йорк златото с доставка през август падна с 0,2% до 1530 долара за тройунция. От началото на седмицата благородният метал е изгубил 0,5%. В Лондон златото с незабавна доставка се понижи с 0,3% до 1529,47 долара за тройунция.

„Страхуваме се, че вчерашният рязък спад, който понижи златото до 1520 долара за броени минути, е предвестник на дори още по-чувствителна слабост, която може да се прояви съвсем скоро“, казва Гартмън, редактор на Gartman Letter. „Страхуваме се, че златото може бързо да падне до 1480 долара за тройунция през следващите няколко дни или седмици“.

Джейкъб Ротшилд, председател на RIT Capital Partners Plc. посочва, че неговият фонд RIT Capital Partners понижава позициите си в петрол и злато.

Опасенията за нарастващата инфлация, дълговата криза в Европа, слабостта на долара и гражданската война в Либия подкрепиха златото до рекордните 1577,4 долара за тройунция, достигнати на 2 май. От началото на годината златото е поскъпнало със 7,6%, след като се радваше на устойчив растеж през последните 10 години – най-дълго продължилото покачване на актив за повече от 90 години в Лондон.

Доларът се търгува близо до 4-седмично дъно спрямо кошница от 6 основни валути.

В Ню Йорк цената на среброто с доставка през юли падна с 1,7% до 35,585 долара за тройунция. Паладият с доставка през септември поскъпна с 0,2% до 772 долара за тройунция, докато цената на платината с доставка през юли претърпя спад от 0,2% до 1814,80 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:54 | 14.09.22 г.
fallback