fallback

Петролът приключва осем месеца на възход с 11% спад на цената през май

Черното злато поскъпва в началото на новата седмица, но това само помага за ограничаване на месечния спад

09:04 | 31.05.11 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на петрола записа повишение в първия ден на новата седмица, но това помогна единствено за ограничаване на записаната през май месечна загуба.

През последното денонощие основен двигател на търговията е новината за експлозия на петролопровод към хранилище в Алберта, САЩ. Американският пазар остана затворен в понеделник заради почивен ден и редовна търговска сесия нямаше, пише Bloomberg.

„Пазарните участници се оглеждат по-скоро за бичи, отколкото за мечи сигнали, тъй като се смята, че корекцията е свършила. Това е причината пазарът да се фокусира върху новини като затворения петролопровод, макар той да няма особено значение за сигурността на доставките”, коментира Тетсу Емори от Astmax в Токио за медията.

Цената на лекия суров петрол с доставка през юли се движи с ръст от 0,5 на сто спрямо петък до 101,45 долара за барел. Това означава, че от началото на месеца петролът е отстъпил с 11 на сто.

Месечното отстъпление означава, че черното злато слага край на продължилия осем поредни месеца възход.

На борсата в Лондон вчера петролът от сорта брент с доставка през юли поевтиня с 0,3 на сто до 114,68 долара за барел. Днес брентът се движи с повишение от 0,9 на сто до 115,65 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:32 | 13.09.22 г.
fallback