fallback

Златото поскъпна на фона на падащия курс на долара

Миналото тримесечие е десетото поред с ръст на цените на златото, което е най-продължителният подобен период от 1975 г.

10:45 | 25.05.11 г.

Цените на златото при затварянето на тръжните сесии вчера се покачиха на фона на падащия курс на долара спрямо основните валути, съобщи РИА „Новости“.

Юнските фючърси за златото на нюйоркската борса Comex поскъпнаха с 0,5% до 1 523,3 долара за тройунция, което е най-високото ниво при затваряне на борсата от 10 май.

Курсът на долара към кошницата от валутите на шестте държави основни търговски партньори на САЩ се понижи до 75,92 пункта в сравнение със 76,14 пункта в понеделник.

Анализатори на Commerzbank, цитирани от MarketWatch, смятат, че подкрепа на цената на златото оказва и неопределеността около дълговата криза в Европа. „Опасенията относно перспективите за развитие на дълговата криза в Европа тласка инвеститорите към вложения в „безкнижна валута“, смята Адам Клопфенстийн, старши пазарен анализатор на Lind Waldock в Чикаго.

За първото тримесечие на годината златото, на което инвеститорите гледат като на най-надеждната алтернатива на нестабилните валути и подложените на сериозни колебания акции на компаниите, поскъпна с 1,3%.

Миналото тримесечие е десетото поред с ръст на цените на златото, което е най-продължителният подобен период от 1975 г.

След рекордно увеличение от 30%  през 2010 г., през януари 2011 г. цените на златото спаднаха с 6%, но още през март подновиха рекордния си растеж и достигнаха 1 447 долара за тройунция. През април цената скочи над 1 500 долара, като основни фактори за това са дълговата криза в Европа и ускорението на инфлацията в световен мащаб.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:43 | 13.09.22 г.
fallback