fallback

Цената на петрола се насочва към седмичен спад, котировките са трайно под $100

Спекулации, че ще се наложи допълнителен внос на дизелово гориво в Китай подкрепиха суровината тази нощ

08:24 | 20.05.11 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на петрола регистрира известно понижение през изминалата нощ, но въпреки това суровината се насочва към втори седмичен спад за последните три седмици.

През нощта котировките напреднаха, заличавайки част от регистрирания вчера спад. Причина за това станаха спекулации за очакван ръст на търсенето на дизелово гориво в Китай, където много предприятия трябва да намерят алтернативни енергийни източници с оглед очакваната през лятото профилактика на електрически мрежи.

„В дългосрочен план пазарът е бичи настроен, а в момента има временна корекция, в която инвеститорите се оглеждат за възможности за покупки”, обяснява Виктор Шум от Purvin&Getz за Bloomberg. „Потенциалната нужда от внос на дизел в Китай е силен бичи сигнал за целия пазар”, смята той.

Вчера в Ню Йорк петролните контракти с доставка през юни поевтиняха с 1,6 на сто до 99,44 долара за барел. Днес търговията с юнски фючърси изтича, а през нощта те поскъпват с 52 цента до 98,96 на сто.

От началото на седмицата лекият суров петрол, търгуван в САЩ, поевтинява с 0,7 на сто.

На борсата в Лондон вчера петролът от сорт брент с доставка през юли поевтиня с 88 цента до 111,42 долара за барел. Това е най-ниското затваряне за последните три дни. През нощта котировките наваксват 11 цента от вчерашния спад, достигайки 111,53 долара за барел.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:23 | 03.09.22 г.
fallback