fallback

Денис Гартман: Умните излизат от пазара на суровини

Листването на Glencore би трябвало да накара много хора да се замислят дали не е време за преосмисляне на перспективите пред пазара

09:33 | 17.05.11 г. 13
Автор - снимка
Създател

Бумът в цените на суровините е към своя край и вече има достатъчно сигнали, че походът на биковете губи своята инерция. Такова е мнението на известния анализатор и инвеститор на пазара на суровини Денис Гартман, съобщава CNBC.

Един от обезпокоителните сигнали за пазара на суровини е решението на Glencore да се листне на борсата, привличайки внушителните 11 млрд. долара. За онези, които не са запознати с компанията, Гартман пояснява, че тя се занимава с добив, преработка, складиране и търговия със суровини.

„Glencore можеше да стане публична по всяко време, но избра точно настоящия момент“, коментира Гартман. „Смятам, че биковете на пазара трябва да бъдат много предпазливи в ситуация, в която Glencore кешира и прибира парите“, обяснява специалистът.

„В тази компания са едни от най-умните хора в света“, категоричен е Гартман.

Ясно е, че към ситуацията може да има и друг поглед. „Би могъл да се посочи аргументът, че те се опитват да привлекат нов капитал, с който да правят по-големи сделки. Това би бил бичи сигнал за суровините“, признава Гартман.

В момента обаче има и други обезпокоителни сигнали за перспективите на пазара. „Пшеницата не достига нови върхове, памукът е с 30% под рекорда си, а медта падна под 4 долара за паунд“, посочва той.

С други думи, обяснява той, само по себе си IPO-то на Glencore не може да бъде ясен сигнал за край на ралито, но в контекста на останалите мечи индикатори може да се очаква спад при суровините.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:35 | 13.09.22 г.
fallback