fallback

Джим Роджърс: Няма как петролът да не поскъпне, защото запасите свършват

Инвеститорът предрича спад в цената на среброто, тъй като повишението му е дошло твърде бързо

12:37 | 05.05.11 г. 5
Автор - снимка
Създател

Цената на петрола по всяка вероятност ще продължи да нараства, тъй като световните запаси се изчерпват. Такова е мнението на милиардера Джим Роджърс, който е известен с бичите си нагласи относно пазара на суровини, пише CNBC.

“Къде е петролът? Аз все още искам да знам къде е петролът. Знаете ли защо петролът поскъпва? Ами просто защото такъв няма“, категоричен е инвеститорът.

Ако цената на черното злато стане прекалено висока, надпреварата за намирането на последните капки петрол ще стане ожесточена, посочва Роджърс. Това вероятно ще се случи, преди да бъде постигната изгода от алтернативните източници на енергия.

„При 300 долара за барел може да се сондира и под Бъкингамския дворец“, смята инвеститорът.

Според Международната агенция по енергетика „световните запаси се понижават с по шест процента на година“, а това е непоклатим аргумент за ръст в цената на петрола.

„Дори да не са шест на сто, нека са четири на сто – това означава, че след 25 години няма да има никакъв петрол, независимо от цената му“, пресмята Джим Роджърс. Поскъпването на суровината ще „удари някои компании много силно“ и те ще излязат от пазара.

„Със сигурност ще има спадове в цената, със сигурност ще се минава през моменти на консолидация. Надявам се да е така. Ако петролът поскъпне рязко, ако очертае стръмна парабола, то това ще е добър момент за продажби“, съветва инвеститорът.

Що се отнася до цената на среброто, Роджърс не коментира информациите, че фондът на Джордж Сорос продава злато и сребро. Както е известно, през 70-те двамата инвеститори стартират фонда Quantum и за дълги години работят заедно.

Според Джим Роджърс пропадането на цената на среброто не може да се определи като неочаквана. „Знаем, че среброто поскъпна с 25% за месец, което не може да не крие опасност от спад“, коментира той. Този коментар идва на фона на поевтиняване на среброто от около 20 на сто за четири дни.

Очакванията на Роджърс са в краткосрочен план среброто да изгуби още от цената си, след което да видим нов ръст. „Надявам се, че ще бъда достатъчно умен, за да купя сребро, когато то потъне още“, завършва Роджърс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:12 | 14.09.22 г.
fallback