fallback

Следващата цел пред лекия суров петрол е 124 долара за барел

Анализаторът Дарил Гупи чертае ценови модел, според който последните събития на петролния пазар не могат да обърнат дългосрочния възходящ тренд

11:41 | 04.05.11 г.
Автор - снимка
Създател

Макбет казва „отрязахме главата на змията, но не я убихме“. Същата аналогия може да се направи със смъртта на ръководителя на терористичната мрежа Ал-Кайда Осама бин Ладен. Това е психологическа победа, която не се равнява например на убийството на държавен глава, който е имал контрол върху дадена национална армия.

Такова е мнението на анализатора Дарил Гупи, изразено в анализ на цената на петрола, изготвен за CNBC.

Първоначалната еуфория ще предизвика известни повишения и резки спадове, но това няма да бъде достатъчно за смяна на посоката на дългосрочния тренд при петрола. На петролния пазар трябва да се оглеждаме и да се готвим за волатилност, но не и за промяна на тренда, пише специалистът.

Според техническия анализ, изготвен от Гупи, следващата ключова цел на лекия суров петрол, търгуван в САЩ, е 124 долара за барел.

Гупи посочва, че графиката показва нови модели на ценово движение, каквито често приключват с внезапен спад – именно убийството на Осама бин Ладен може да се окаже достатъчно, за да задейства подобен модел на движение.

Когато цената на петрола е под 100 долара за барел, нивата на подкрепа и съпротива са сравнително устойчиви – движат се в рамките на коридор от десет долара. Когато обаче котировките минат над 100 долара, ситуацията се изменя.

Първият начин, по който става това, е чрез увеличаване на пазарната волатилност – цената се движи в много по-широки граници, отколкото при котировки под 100 долара за барел. Вторият начин е с увеличаването на коридорите на съпротива и подкрепа, които вече са широки около 12 долара.

Така например, от техническа гледна точка, основното ниво на съпротива преди 100-доларовата граница бе 98 долара за барел. Чисто психологически границата обаче беше именно 100 долара.

На тази база, измерено от психологическото ниво от 100 долара за барел, следващите две ключови нива на съпротива са 112 долара, което вече бе достигнато, и 124 долара за барел, което вероятно ще бъде атакувано, обяснява Гупи.

Нормалното пазарно развитие би трябвало да доведе до консолидация в близост до 112 долара, след което би могло да се очаква рязко поскъпване до 124 долара за барел.

Цената на черното злато се движеше по различен начин след първото си повишение до 105 долара за барел, очертавайки възходящ флаг. Това не е мечи модел на движение, посочва анализаторът.

В момента се оформя различен флаг, тип тайфун, който би трябвало да потвърди възходящия тренд при петрола. Именно в края на този технически модел се стига до рязък ценови спад. Сигнал за продажба би дало слизане на цената под долната граница на тренд линията на флага, се казва в анализа.

При падане под 107 долара за барел бихме наблюдавали достатъчно рязък спад за активиране на модела, което обаче не означава, че ще има промяна в тренда.

Подкрепата около 98 и 100 долара за барел е много силна, но дори и да бъде пробита, котировките едва ли ще паднат под 93 долара за барел. След това вероятно дългосрочният тренд ще продължи, като целта ще бъде 124 долара, завършва Гупи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:38 | 03.09.22 г.
fallback