fallback

Среброто се изстреля с 28% през април, златото поскъпна с над 8%

И в последната сесия за месеца златото стигна нов рекорд на фона на поевтиняващия долар и страховете от инфлация

09:42 | 30.04.11 г. 7
Автор - снимка
Създател

Април се оказа изключително силен за инвестициите в злато и сребро месец. Двата благородни метала донесоха значителни печалби на инвеститорите, отбелязвайки поредица от исторически рекорди.

Върхови постижения имаше и в последната борсова сесия за месеца. Вчера в Ню Йорк златото с доставка през юни поскъпна с над 25 долара (1,7 на сто) до 1 556,40 долара за тройунция. Това бе най-големият дневен ръст на котировките от 4 ноември насам, пише MarketWatch.

Среброто с доставка през юли пък повиши цената си с 2,2 на сто до 48,60 долара за тройунция.

За седмицата златото с доставка през юни поскъпна с 3,5 на сто, което увеличи месечния ръст до 8,1 на сто. Юлските фючърси върху среброто пък повишиха цената си с 5,5 на сто за седмицата и цели 28% за месеца.

Представянето на среброто от началото на годината е изключително впечатляващо, като инвестицията в ценния метал се е отплатила с 50% възвращаемост само за четири месеца.

Високият интерес към благородните метали идва на фона от опасенията за висока инфлация заради либералната политика на водещите централни банки по света и увеличаващите се цени на петрола и храните.

Основна предпоставка за интереса км златото и среброто е и отстъплението на щатския долар. Вчера доларовият индекс, който следи представянето на зеленит пари срещу кошница от шест основни валути, загуби 0,12 на сто до 73,03 пункта. В четвъртък показателят падна до най-ниското си ниво от юли 2008 година насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:29 | 12.09.22 г.
fallback